Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe Arbuz

Ciasto szpinakowe Arbuz

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10125

Dodano:

Odsłon: 3123

Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i czerwoną galaretką z czekoladowymi drobinkami, przypominające arbuza. Polecam :-)

Składniki

  • Ciasto szpinakowe:
  • szpinak baby 20 dag
  • olej słonecznikowy 1/2 szkl.
  • jajko 2 duże
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka 17 dag
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • sok z cytryny 3 łyzeczki
  • Krem śmietankowy:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30% 200 ml
  • cukier puder 2 pełne łyżki
  • śmietan-fix 1 op.
  • aromat waniliowy
  • Galaretka truskawkowa 1 op.
  • groszki czekoladowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto szpinakowe: Świeży szpinak (baby) umieścić w blenderze kielichowym z olejem. Zmiksowac do powstania gęstej papkii.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Jajka z cukrem ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać papkę szpinakową i sok z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia sie składników.
    Do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
    Dno formy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

  2. Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

    Krem śmietankowy: Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
    Umieścić je w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

    Galaretkę rozpuścić w 350 ml. Wystudzić.

    Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Rozrzucić czekoladowe groszki, zanurzając je delikatnie w galaretce. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

  3. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :-).

    P.S. Przepis zaczerpniety z bloga Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń