Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i czerwoną galaretką z czekoladowymi drobinkami, przypominające arbuza. Polecam :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14829
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4620
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44174
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 611
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14829
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4620
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44174
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 611
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Ciasto szpinakowe: Świeży szpinak (baby) umieścić w blenderze kielichowym z olejem. Zmiksowac do powstania gęstej papkii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać papkę szpinakową i sok z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia sie składników. Do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dno formy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem śmietankowy: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Umieścić je w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Galaretkę rozpuścić w 350 ml. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Rozrzucić czekoladowe groszki, zanurzając je delikatnie w galaretce. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Przechowywać w lodówce. Smacznego :-). P.S. Przepis zaczerpniety z bloga Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami