Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętasz popularne ciasto Leśny Mech? Warto odkurzyć stary przepis. A ponieważ nastał sezon na truskawki, nie zaszkodzi wzbogacić wypieku o owocową nutę! Ciasto szpinakowe z truskawkami jest nie tylko smaczne, ale przepięknie wygląda na stole.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10668
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 207
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 181
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 756
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10668
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 207
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 181
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 756
Składniki
Połącz szpinak z olejem i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na puszystą pianę. Połącz masę jajeczną ze szpinakową. Przesiej do nich mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko – do połączenia składników.
Natłuść i oprósz bułką tartą blachę o wymiarach około 25x25 cm. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź. Skrój z ciasta górną część – tak, by uzyskać równy blat. Odkrojony płat pokrusz drobno. Blat nasącz sokiem z limonki (opcjonalnie – wymieszanym z cytrynówką).
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno (musi być mocno schłodzona) z dodatkiem cukru pudru Odłóż trochę do dekoracji. Opłucz truskawki i usuń szypułki. Odłóż kilka do dekoracji, a resztę zblenduj. Galaretkę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudź (nie może stężeć). Wymieszaj z musem truskawkowym. Połącz z bitą śmietaną z pomocą szpatuły. Przełóż na blat szpinakowy, wyrównaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, truskawkami i okruchami z ciasta.