Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ciasta z alkoholem. Tiramisu jest właśnie jednym z takich smakołyków. Przyznam się szczerze, że gdyby nie to, że kiedyś w Niemczech nauczono mnie robić ten deser, to pewnie do dziś bym nie wiedziała, jak to smakuje i jak bajecznie łatwe jest w przygotowaniu. Dziś przepis odrobinę zmodyfikowany - taka moja wizja twórcza.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 137
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 137
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. W następnej kolejności do misy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wylewamy na blaszkę (24 cm x 34 cm) i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyjmujemy z blaszki. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy mascarpone. Miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku. Identycznie postępujemy z amaretto. Wszystko robimy na wyczucie. Masę dzielimy na dwie części. Poncz: Zaparzoną mocną kawę mieszamy z odrobiną amaretto. Przełożenie: biszkopt - jedna część masy - podłużne biszkopty namoczone w zaparzonej kawie - druga część masy - całość posypujemy kakao Wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie się związało ;-)