Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilkuwarstwowy deser na spodzie z herbatników. Genialne ciasto, które z pewnością każdemu przypadnie od gustu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1252
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1252
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Herbatniki układamy równo na spodzie prostokątnej blaszki.
Przygotowujemy krem budyniowy: do miski wlewamy szklankę mleka, dodajemy szklankę mąki krupczatki, dwa żółtka oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki miksujemy na wysokich obrotach.
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy pół szklanki cukru i masło. Wszystko razem gotujemy. Do gotującej się masy dodajemy krem budyniowy. Chwilę gotujemy i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.
Gotową masę budyniową odstawiamy do ostudzenia. Następnie rozprowadzamy ją równomiernie na herbatnikach.
Zabieramy się za masę krówkową: do miski wlewamy pół litra śmietanki kremówki i ubijamy. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane z puszki.
W pół szklanki wrzącej wody rozpuszczamy jedną łyżeczkę żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy krówkowej i mieszamy.
Układamy drugą część herbatników na masie budyniowej i przelewamy do formy masę krówkową. Rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.
Przygotowujemy masę z bitej śmietany: pół litra śmietanki kremówki miksujemy z cukrem pudrem.
Rozpuszczamy jedną łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Następnie rozpuszczoną żelatynę łączymy z bitą śmietaną.
Układamy trzecią część herbatników i wylewamy na wierzch masę z bitej śmietany. Deser dekorujemy siekanymi migdałami. Ciasto odstawiamy na dwie doby do lodówki. Po tym czasie kroimy i podajemy gościom.