Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe

Ciasto tortowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 4017

Dodano:

Odsłon: 13217

Smaczne i łatwe do przygotowania, bez specjalnych umiejętności .

Składniki

  • Składniki na biszkopt
  • 10 jajek (dużych)
  • 30 dkg cukru
  • 30 dkg mąki tortowej
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • Składniki na masę
  • -puszka masy krówkowej o smaku tiramisu , (kajmak,bakalland) 460g
  • - 1 kostka masła lub margaryny (25 dkg)
  • -50 ml spirytusu
  • -wiśnie drążone
  • -600 ml śmietany (30%)
  • -1 cukier waniliowy
  • -3 śmietan-fix
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -1 dżem porzeczkowy
  • 1 czekolada (deserowa)
  • Nakropienie:
  • -1/2 litra nakropienia (woda przegotowana )
  • -1 cytryna(sok z cytryny)
  • -3 łyżki cukru
  • -50 ml spirytusu(według uznania)
  • Forma do pieczenia 24 x 24
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,
    dalej ubijając do wyczerpania cukru.
    Następnie dodać żółtka,olej.
    Na koniec dodajemy,
    przesianą mąkę,
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Całość delikatnie łączymy,
    za pomocą drewnianej łyżki

    Forma do pieczenia 24 x 24

    Masa
    Masło utrzeć na pulchną masę,
    dodawać po łyżce
    masy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel spirytusu.
    Dobrze całość połączyć.
    Zostawić masy do obsmarowania,
    boków tortu i wierzchu

    Śmietanę dobrze schłodzoną,
    ubić z cukrem waniliowym
    z cukrem pudrem i śmietan -fix

  2. Przygotowanie:

    Ciasto przekroić na cztery placki ,
    każdą część nakropić.
    1.Jedną część placka ,
    posmarować masą krówkową,
    o smaku tiramisu ,na masę wyłożyć śmietanę i rozsmarować
    2.Położyć drugą część placka,
    i posmarować masą krówkową
    i dżemem porzeczkowym.
    3.Położyć następny placek ,
    posmarować masą krówkową ,
    i drugą częścią śmietany i na to położyć ostatni placek
    4.Masą posmarować ,wierzch i boki ciasta
    a następnie polać rozpuszczoną ,
    chłodną czekoladą,
    poukładać wiśnie.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń