Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe to nic innego jak delikatne biszkopty i krem budyniowy. Biszkopt przygotowałam bez dodatku mąki pszennej tak więc można je przygotowań dla osób które nie tolerują glutenu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3593
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3593
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Białka oddzielany od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą. Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół. Tak samo postępujemy z ciemnym ciastem, tylko na koniec dodajemy kakao. Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół. Budyń gotujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 700 ml mleka wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do naczynia wlewamy pozostałe mleko czyli 300 ml i wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Dokładnie mieszamy i mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu. Przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na jasny krem i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gęstej jasnej masy. Do blaszki w której piekły się biszkopty układamy papier do pieczenia (będzie nam prościej wyjąć ciasto z blaszki ) i przekładamy jedną cześć ciemnego ciasta. Następnie masę dzielimy na 3 części i przekładamy jedną z nich. Kolejno układamy jasne ciasto, drugą część masy, ciemne ciasto, ostatnią część masy i przykrywamy jasnym biszkoptem. Ciasto jest bardzo delikatnie więc róbmy to ostrożnie.