Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe mocno nasączone.

Ciasto tortowe mocno nasączone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18911

Dodano:

Odsłon: 1881

Czekoladowo waniliowe ciasto z kremem, wiśniami z nalewki, mocno nasączone. Polecam do porannej i popołudniowej kawy :)

Składniki

  • biszkopt 3 plastry
  • krem waniliowy 1 opakowanie
  • krem czekoladowy 1 opakowanie
  • wiśnie z nalewki
  • herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • Biszkopt składniki:
  • jaja kurze 5 szt.
  • mąka pszenna Typ 450 - 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • sól szczypta
  • tarta czekolada do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Uwaga:

    Ja użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
    Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników.

  2. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy.

  3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut (ja piekłam 30 minut), do suchego patyczka.

  4. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej.

  5. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią.

  6. Kremy:

    Krem czekoladowy 1 opakowanie
    krem waniliowy 1 opakowanie

    Kremy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

  7. Wykonanie ciasta:

    Nasączamy herbatą placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek.

  8. Na warstwę wiśni nakładamy warstwę waniliowego kremu.

  9. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą i nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu waniliowego i nakładamy krem czekoladowy na boki ciasta, dokładnie rozsmarowujemy. Tartą czekoladą posypujemy wierzch ciasta.

  10. Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


  11. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń