Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 8982

Dodano:

Odsłon: 11452

Ciasto na biszkopcie budyniowym i z masą budyniową. Ciasto z kremem czekoladowo-pomarańczowym i straciatella. Ciasto udekorowane Mleczkiem Królewskim . Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT BUDYNIOWY:
  • -4 jajka -100 g. cukru -1 budyń waniliowy (40g)
  • -2 łyżki mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -3 szklanki soku pomarańczowego -2 budynie waniliowe
  • -3 łyżki cukru -100 g. masła
  • KREM POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -150 g. czekoladowych paluszków o smaku pomarańczowym
  • -50 g. mlecznej czekolady -750 ml. śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody
  • KREM STRACIATELLA:
  • -1 l. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -20 g. żelatyny -ok. 100 ml. wody -50 g. gorzkiej czekolady
  • CZEKOLADKI: -300 g. Królewskiego Mleczka- waniliowego
  • ESY-FLORESY: -50 g. gorzkiej czekolady -trochę śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *C. Po upieczeniu obkroić boki i odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Przełożyć do tej samej blaszki co biszkopt się piekł, tylko wyżej wyścielanej.
    masa- Na soku ugotować budynie z cukrem. Odstawić i do gorącego wmieszać masło. Trochę ostudzić w ciepły wylać na biszkopt.

  2. krem 1-Nad parą rozpuścić czekoladki z czekoladą w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. W wysokim naczyniu ubić śmietankę czekoladową z resztą śmietanki z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać i rozsmarować na masie w blaszce. Ciasto schłodzić
    w lodówce.

  3. krem 2- Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. W wysokim naczyniu ubić śmietankę z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać łopatką. Wylać i rozsmarować na masie w blaszce. Ciasto schłodzić w lodówce.

  4. Porozkładać czekoladki na górze ciasta. esy-Czekoladę rozpuścić nad parą i rozrzedzić paroma łyżkami śmietanki. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać górę placka w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Dziesięć miesięcy przerwy i potem wysyp takich pyszności :) Nie da się wszystkiego ogarnąć, o zjedzeniu już nie wspomnę ;) Super ciacha, mniami :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń