Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe wielowarstwowe

Ciasto tortowe wielowarstwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9114

Dodano:

Odsłon: 7694

Ciasto biszkoptowe z trzema różnymi biszkoptami. Ciasto z dwoma kremami, galaretką i polewą czekoladową. Ciasto imprezowe, dosyć wysokie, może zastąpić tort. Ciasto pracochłonne, ale warto było bo rodzinie bardzo smakowało.

Składniki

  • SZKOPT 1:
  • -5 jajek -150 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT 2:
  • -5 jajek -150 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -40 g. płatków czekoladowych
  • BISZKOPT 3:
  • -5 jajek -150 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -sok z 2 puszek z mandarynek
  • KREM Z MANDARYNKAMI:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -2 puszki mandarynek po 175 g. owoców
  • GALARETKA JEŻYNOWA:
  • -200 g. jeżyn (tu mrożone) -3 łyżki cukru -wody do 900 ml. -3 galaretki jagodowe
  • KREM KRÓWKOWY Z SCHOKO-BONS:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -200 g. czekolady Krówkowej
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -125 g. czekoladek Schoko-Bons
  • POLEWA CZEKOLADOWA: -250 g. gorzkiej czekolady
  • -2 łyżki cukru -250 ml. śmietanki 30 %
  • DEKORACJA:
  • -40 g. płatków czekoladowych -barwnik złoty w proszku, jadalny
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto tortowe wielowarstwowe

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi biszkopt upiec z płatkami czekoladowymi, dodanymi na samym końcu. Do trzeciego wraz z mąką dodać kakao. Ze wszystkich biszkoptów, zdrapać widelcem skórkę. Zapobiegnie to odklejaniem warstw kremu.

  2. Do tej samej blaszki, ułożyć biszkopt kakaowy. Tylko blaszkę wpierw wyżej zabezpieczyć papierem. Biszkopt nasączyć częścią soku.

  3. krem 1- Mandarynki odsączyć i pokroić na kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać mandarynki i krem wyłożyć do blaszki na biszkopt. Krem rozsmarować i schłodzić ciasto w lodówce.

  4. galaretka-Jeżyny rozgotować z cukrem i 1/2 szklanki wody. Przetrzeć przez sito albo rozdrobnić blenderem. Przelać do menzurki i dopełnić wodą do 900 ml. Ponownie zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Schłodzić do lekkiego tężenia i przelać równomiernie do blaszki na krem.

  5. Delikatnie ułożyć jasny biszkopt i mocniej nasączyć sokiem.

  6. krem 2-Dzień wcześniej wieczorem, rozpuścić czekolady w śmietance nad parą. Schłodzić w lodówce albo przynajmniej z godzinę. Czekoladki pokroić w kawałki albo rozdrobnić blenderem na grubsze cząstki. Wykonać krem podobnie jak 1. Na koniec wmieszać czekoladki i wyłożyć do blaszki i rozsmarować.

  7. Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić z godzinę w lodówce.

  8. polewa- Czekolady z cukrem, rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta. Płatki czekoladowe wsypać do woreczka foliowego, dodać ok. 1/3 łyżeczki barwnika. Potrząsnąć i pozłocić. Można gotowe pozłacane kupić. Rozsypać po jeszcze nie zastygłej polewie. Ciasto przetrzymywać w lodówce.

  9. Kroić ok. 3-4 cm. szerokie plastry a długie z 10 cm. Zamiast tej posypki można zrobić rozetki z jakiegoś kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń