Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truflowe

Ciasto truflowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7044

Dodano:

Odsłon: 882

Pyszne, zrobione na małej blaszce, jest syte i bardzo wydajne. Wystarczy i zadowoli podniebienia wielu gości.

Składniki

  • czekoladowa beza
  • 1 białko ,50 g. cukru, 2 łyżeczki kakao ,kilka kropel soku z cytryny
  • Czekoladowa trufla;
  • 400 g. czekolady gorzkiej 70-90 %
  • 60 ml ulubionego likieru
  • 60 ml. golden syrupu
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • kakao do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto truflowe

Przygotowanie

  1. Białko ubić na sztywno, dosypać cukier, ubijać. Ma powstać gęsta i błyszcząca piana. Następnie dodać przesiane kakao i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na dno formy, piec 20 minut w 180*. Wyjąc i wystudzić.

    W garnku podgrzać likier, golden syrup i 100 ml śmietanki. Podgrzac prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodac posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
    Pozostałą smietankę ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowej. Mieszając delikatnie.


    Masę truflową przełożyć na spód bezowy, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.


    Oprószyć kakaem i posypać pestkami granata.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń