Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowo-biszkoptowe

Ciasto truskawkowo-biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 2025

Gdy trwa sezon na truskawki to zajadamy się nimi na przeróżny sposób. W moim rodzinnym domu na każdą niedziele moja Mama piekła to ciasto. Gdy tylko pojawiły się truskawki to z utęsknieniem czekałam na ten smak dzieciństwa. Już dłużej nie wytrzymałam i musiałam go zrobić. :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 8 szt.
  • Mąka pszenna 1 szkl.
  • Cukier 1 szkl.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • KREM
  • Margaryna Kasia 250 g
  • Jajk o 1 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • WYKOŃCZENIE CIASTA
  • Truskawki ok 500 g.
  • Galaretka czerwona 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubijać na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka dalej ubijając.
    2. Do ubitej masy dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną i proszek do pieczenia, bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
    3. Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.


  2. KREM

    Margarynę (najlepiej miękką) utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkiem na pulchną masę.

  3. PRZEŁOŻENIE CIASTA

    Truskawki umyć i szypułkować.

    Galaretki rozpuścić w wodzie wg opisu na opakowaniu (lepiej użyć mniej wody) i zostawić do wystygnięcia.

    Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, nasączyć alkoholem zmieszaną z wodą, przełożyć kremem. Górną część biszkoptu również posmarować kremem, na wierzch układać truskawki przekrojone na pół i zalać wystudzoną galaretką. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny aż galaretka zastygnie.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń