Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z jabłkami pachnące cynamonem najlepiej smakuje jesienną porą. Składniki do tego ciasta powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Idealna propozycja na słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 833
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 240
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31481
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 833
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 240
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31481
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku lub w mikrofali. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Na koniec dodajemy przestudzone masło.
Surowe ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Jabłka myjemy i koimy na małe kawałki.
Pokrojone kawałki jabłek wysypujemy na górę ciasta.
Ciasto ucierane z jabłkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę.