Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1580

Dodano:

Odsłon: 3583

Sezon na świeże owoce jest doskonałą okazją aby upiec ciasto ucierane z ich wykorzystaniem. Oto przepis na wersję ze śliwkami. Więcej na blogu.

Składniki

  • Kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 3,5 szklaki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Miska owoców (u nas śliwki)
  • Dwie galaretki cytrynowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier oraz mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru ciągle mieszajac
    Masę zostawiamy do ostygnięcia
    Żółtka i białka z jajek ubijamy w osobnych miskach na puszystą pianę
    Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i całość miksujemy
    Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników
    Masę wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą

  2. Na wierzchu układamy owoce, w przypadku śliwek dzielmy je na dwa, drylujemy i kładziemy skórką do dołu
    Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180° prze około 50 minut
    Ja dodatek można przygotować galaretkę którą polejmy wierzch ciasta
    Galaretkę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu, wstępnie schładzamy aż zacznie gęstnieć
    Po upieczeniu ciasto studzimy, zalewamy galaretką i zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń