Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2808

Dodano:

Odsłon: 1065

Przepis na puszyste i lekkie ciasto z sezonowymi owocami, w tym przypadku z borówkami. Zasmakuje każdemu fanowi ciast z owocami, spróbuj koniecznie! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto ucierane: 3 jajka
  • 180 gramów cukru
  • 12 gramów cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 mililitrów oleju
  • 150 mililitrów mleka
  • 300 gramów mąki
  • 300 gramów owoców (np. borówek)
  • Kruszonka: 130 gramów mąki
  • 130 gramów cukru
  • 12 gramów cukru wanilinowego
  • 100 gramów masła (zimne)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Kruszonka:

    • Składniki na kruszonkę łączymy razem i mieszamy aż zaczną powstawać małe grudki ciasta
    • Gotową kruszonkę odkładany do lodówki

  2. Ciasto:

    • Uwaga, wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową
    • Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z jajkami przez około 5 minut, na wysokich obrotach
    • Następnie na niskich obrotach dodajemy olej oraz mleko i chwilę miksujemy
    • A na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
    • Gotowe ciasto przelewamy do formy, przykrywamy owocami (muszą być umyte i suche) i posypujemy kruszonką
    • Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń