Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-05-2024
Zwykle ciasto ucierane. Proste, zrobione z podstawowych składników, które mamy w kuchni. Miękkie i delikatne. Można je zrobić z dowolnymi owocami, a nawet bez owoców. Kruszonkę, też można pominąć i posypać ciasto cukrem pudrem. Zawsze smakuje wyśmienicie.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Na początek przygotować owoce. Umyć i osuszyć. Dodałam brzoskwinie, czereśnie i borówki, ale mogą to być inne owoce. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czereśnie wydrylować. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać ekstrakt migdałowy. Ucierać jeszcze chwilę, żeby ciasto było gładkie. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
Wyrównać wierzch i ułożyć owoce. Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozgnieść palcami. Posypać wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.