Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2481

Dodano:

Odsłon: 579

Przepis na ciasto W-Z

Składniki

  • Składniki na biszkopt (wymiary formy 20X25)
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 110 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem
  • 750 ml śmietanki 36%
  • 45 g cukru pudru
  • 18 g żelatyny
  • 100 ml wody
  • Składniki na polewę kakaową
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 20 ml mleka
  • 15 g kakao
  • 6 g żelatyny
  • 40 ml wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto W-Z

Przygotowanie

  1. Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary.
    Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką.
    Przełożyć do wysmarowanej papierem formy.
    Aby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
    Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy.
    Jednak sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.

  2. Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  3. Margarynę, cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą i masa zagotuje.
    Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać (rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i dobrze wymieszać.

    Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć.
    Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić.
    Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Teri7 25 maja A ja zapytam: gdzie ta rozetka z bitej śmietany? Na zdjęciu jest ciasto z dwoma kremami i posypane kakałem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń