Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary. Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć do wysmarowanej papierem formy. Aby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy. Jednak sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Margarynę, cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą i masa zagotuje. Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać (rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i dobrze wymieszać. Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć. Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić. Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.