Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W-Z inaczej nazywane Wuzetką to słynne warszawskie ciasto, które powstało w 1949 roku. Przygotowuje się je na bazie kakaowego biszkoptu i bitej śmietany. Dzięki temu, że przepis nie został zastrzeżony możemy go kupić właściwie w każdej cukierni. Jednak serdecznie polecamy wypróbować go domowych warunkach, to bardzo proste!
Blaszka 25x37 cm
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 256
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16326
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 96
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 243
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 256
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16326
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 96
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 243
Składniki
Przygotowania zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać, gdy białka będą gęstnieć dodaj cukier i dalej miksuj. Pod sam koniec dodaj po jednym żółtku i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitych białek, za pomocą sylikonowej szpatułki i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach C przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Gdy biszkopt ostygnie przekrój go na dwa równej grubości blaty. Każdy z nich nasącz zaparzoną czarną herbatę.
Krem śmietanowy Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach ciepłej wody. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę i miksuj całość jeszcze przez minutę.
Dolny blat biszkoptu posmaruj powidłami, następnie wyłóż krem śmietanowy i przykryj górnym blatem. Wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę, gdy będzie ciepła dodaj pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając trzymaj przez minutę na ogniu. Następnie zdejmij z palnika i mieszaj do momentu połączenia się składników.
Polewę po lekkim przestudzeniu rozprowadź na wierzchu ciasta. Gdy zastygnie udekoruj je kleksem śmietany i pokrój na kwadratowe kawałki.