Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościej już się nie da - Ciasto widelcem mieszane to idealna propozycja dla zabieganych kucharzy lub tych, którzy niezbyt przepadają za przygotowywaniem skomplikowanych deserów. W tym wypadku wystarczy jedynie przesypać składniki do miski i wymieszać je przy użyciu widelca.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 243
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 243
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je przed robieniem ciasta. Szczególnie chodzi tu o mleko, śmietanę i jogurt naturalny. Jeśli wcześniej ocieplisz te składniki, ciasto na pewno się uda.
Przygotuj sobie dwie miski. Do jednej z nich wsyp mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dopraw odrobiną soli.
Do drugiej miski wlej olej lub przełóż masło (powinno być lekko miękkie). Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, a także wbij jajka. Wlej odrobinę ekstraktu waniliowego.
Teraz widelcem wymieszaj mokre składniki. Zrób to dokładnie. Przelej zawartość miski do mąki z dodatkami. Ponownie wymieszaj wszystko widelcem.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ulubioną konfiturę. Mogą to być też świeże owoce.
Składniki na kruszonkę umieść w małej misce i rękoma dokładnie wyrób. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Posyp kruszonką całe ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.