Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1237

Dodano:

Odsłon: 1160

:)

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 2-3 jabłka (można użyć gruszek)
  • 4 jajka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć w większej misce z cukrem na białą puszystą masę.Do zawartości miski dolać olej.Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą,a następnie połączyć z masą jajeczną.

  2. Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne.Następnie jabłka pokroić w kostkę,a rodzynki sparzyć na sitku.

  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.Wymieszać.Migdały wraz z kawałkami jabłek oraz z rodzynkami wrzucić do ciasta i wszystko dokładnie połączyć.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia .Ciasto wylać na formę i piec około 50 minut.Po upieczeniu przestudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 lutego 2018 Znane i pyszne ciacho:)U mnie zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń