Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza moja propozycja to idealne ciasto na koniec lata. Mamy tu zarówno kwaskową, wiśniową galaretkę, jak i słodki krem. O jakim wypieku jest mowa? Oczywiście o Wiśniowej Chmurce. Tym razem jednak w wersji bez pieczenia. Przecież kto by chciał w upał spędzać długie godziny w kuchni. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne, doskonałe na wiele okazji np: spotkania przy grillu, przyjęcia pod chmurką. To co wyróżnia ten deser to wyjątkowe połączenie prostego kremu, galaretki i herbatników. Polecam !
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2488
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3129
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2782
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2488
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3129
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2782
Składniki
Galaretka wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą. Dusimy. Dodajemy cukier . Dusimy do miękkości. Ciepłą masę miksujemy na gładko. Przecedzamy. Do masy dodajemy galaretkę wiśniową. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Studzimy. Po godzinie chłodzimy w lodówce do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Ubijamy na sztywno. Na dnie kwadratowej formy układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy tężejącą galaretkę. Na galaretce herbatniki. Na herbatnikach układamy krem śmietankowy. Krem śmietankowy dekorujemy kakałem. Chłodzimy całą nic w lodówce.