Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza moja propozycja to idealne ciasto na koniec lata. Mamy tu zarówno kwaskową, wiśniową galaretkę, jak i słodki krem. O jakim wypieku jest mowa? Oczywiście o Wiśniowej Chmurce. Tym razem jednak w wersji bez pieczenia. Przecież kto by chciał w upał spędzać długie godziny w kuchni. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne, doskonałe na wiele okazji np: spotkania przy grillu, przyjęcia pod chmurką. To co wyróżnia ten deser to wyjątkowe połączenie prostego kremu, galaretki i herbatników. Polecam !
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18478
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7057
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30623
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29359
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18478
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7057
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30623
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29359
Składniki
Galaretka wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą. Dusimy. Dodajemy cukier . Dusimy do miękkości. Ciepłą masę miksujemy na gładko. Przecedzamy. Do masy dodajemy galaretkę wiśniową. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Studzimy. Po godzinie chłodzimy w lodówce do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Ubijamy na sztywno. Na dnie kwadratowej formy układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy tężejącą galaretkę. Na galaretce herbatniki. Na herbatnikach układamy krem śmietankowy. Krem śmietankowy dekorujemy kakałem. Chłodzimy całą nic w lodówce.