Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza moja propozycja to idealne ciasto na koniec lata. Mamy tu zarówno kwaskową, wiśniową galaretkę, jak i słodki krem. O jakim wypieku jest mowa? Oczywiście o Wiśniowej Chmurce. Tym razem jednak w wersji bez pieczenia. Przecież kto by chciał w upał spędzać długie godziny w kuchni. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne, doskonałe na wiele okazji np: spotkania przy grillu, przyjęcia pod chmurką. To co wyróżnia ten deser to wyjątkowe połączenie prostego kremu, galaretki i herbatników. Polecam !
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 677
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 146
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 83
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 677
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 146
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 83
Składniki
Galaretka wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą. Dusimy. Dodajemy cukier . Dusimy do miękkości. Ciepłą masę miksujemy na gładko. Przecedzamy. Do masy dodajemy galaretkę wiśniową. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Studzimy. Po godzinie chłodzimy w lodówce do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Ubijamy na sztywno. Na dnie kwadratowej formy układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy tężejącą galaretkę. Na galaretce herbatniki. Na herbatnikach układamy krem śmietankowy. Krem śmietankowy dekorujemy kakałem. Chłodzimy całą nic w lodówce.