Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ach te wiśnie, trochę konfitur, soków już zrobione. A dziś to ciasto.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Składniki
Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia. Wylewamy biszkopt to prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka. Odsączamy brzoskwinie z soku, uzupełniamy sok wodą by było pół litry płynu. W pół szklanki soku rozprowadzamy budyń z 2-3 łyżkami cukru do smaku, a resztę gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się soku i mieszamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i zalewamy nią wydrylowane wiśnie by nasiąkły, często mieszamy.
Możemy rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu, ja troszkę zmniejszyłam ilość wody by szybciej zastygły, a i miałam dwie różne galaretki brzoskwiniową i agrestową. Gdy budyń jest wystudzony dodaję do niego utarte masło i ucieram nadal na gładką masę. Na koniec dodaję odsączone z żelatyny wiśnie (nie zdążyła się zsiąść) i delikatnie mieszam. Wykładam na biszkopt masę, układam pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i wciskam je w masę, następnie zalewam je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodziło i SMACZNEGO