Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wiśniowo- brzoskwiniowe

Ciasto wiśniowo- brzoskwiniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9082

Dodano:

Odsłon: 3315

Ach te wiśnie, trochę konfitur, soków już zrobione. A dziś to ciasto.

Składniki

  • biszkopt z 4 jajek: 4 jajka
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki: wiśnie wydrylowane (około 2 szklanek)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki cukru do masy
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto wiśniowo- brzoskwiniowe

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia. Wylewamy biszkopt to prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka.
    Odsączamy brzoskwinie z soku, uzupełniamy sok wodą by było pół litry płynu. W pół szklanki soku rozprowadzamy budyń z 2-3 łyżkami cukru do smaku, a resztę gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się soku i mieszamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i zalewamy nią wydrylowane wiśnie by nasiąkły, często mieszamy.

  2. Możemy rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu, ja troszkę zmniejszyłam ilość wody by szybciej zastygły, a i miałam dwie różne galaretki brzoskwiniową i agrestową.
    Gdy budyń jest wystudzony dodaję do niego utarte masło i ucieram nadal na gładką masę.
    Na koniec dodaję odsączone z żelatyny wiśnie (nie zdążyła się zsiąść) i delikatnie mieszam. Wykładam na biszkopt masę, układam pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i wciskam je w masę, następnie zalewam je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodziło i
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

PaB24 27 sierpnia 2014 Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystamy z przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 23 lipca 2014 Wygląda bardzo apetycznie. Smakuje zapewne jeszcze lepiej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 22 lipca 2014 Delicje! Boskie! Wygląda niezwykle apetycznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 22 lipca 2014 pyszności :-) uwielbiam takie lekkie, sezonowe ciacha :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 lipca 2014 Pychotka słodko - kwaśna, właśnie za takie smaki kocham lato :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń