Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wiśniowo mi

Ciasto wiśniowo mi

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 1393

Bardzo smaczne, puszyste i miękkie!

Składniki

  • Ciasto:
  • Margaryna 30 dag
  • Cukier puder 254 dag
  • Cukier wanilinowy
  • mąka pszenna Typ 500 25 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kakao 2 łyżki
  • jaja 6
  • orzechy włoskie mielone 3/4 szkl
  • Masa truskawkowa:
  • śnieżka 1
  • Mleko 0,5 szkl
  • galaretka truskawkowa 1
  • Masa z wiśniami:
  • galaretka truskawkowa
  • Budyń waniliowy 1
  • kompot z wiśni 0,5 litra
  • jaja 2
  • cukier 1/4 szkl
  • Wiśnie 3/4 szkl
  • Margaryna
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto wiśniowo mi

Przygotowanie

  1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części do jednej dodajmy kakao, do drugiej orzechy a trzecią zostawiamy jasną. Każde ciasto pieczemy osobno około 20 minut w 180 stopniach w formie 25/36.

  2. Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śnieżkę ubijamy na mleku i mieszamy z tężejącą galaretką.

  3. Masa z wiśniami: Kompot zagotowujemy i dzielimy na 2 części w jednej rozpuszczamy galaretkę a drugą studzimy i rozpuszczamy w niej budyń i żółtka. Galaretkę zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niej budyń. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo zimny krem. Białka ubijamy na sztywno i na końcu mieszamy je z masą. Dodajemy wiśnie i lekko mieszamy.
    Przełożenie: Ciasto jasne- masa z wiśniami - ciasto z orzechami- masa truskawkowa- ciasto z kakao

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń