Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z bananem i ananasem to świetny wybór dla miłośników egzotycznych smaków. Podstawą jest puszysty biszkopt, który doskonale komponuje się z tropikalnymi owocami oraz śmietanowym kremem. Dzięki temu deser nabiera odpowiedniej lekkości. Idealne do popołudniowej kawy czy na rodzinne spotkania - to ciasto z pewnością stanie się hitem każdej imprezy.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 112
Składniki
Zacznij pracę od upieczenia biszkoptu. Przesiej mąkę do miski i połącz z proszkiem do pieczenia. W misce umieść białka jaj (powinny mieć temperaturę pokojową) i odstaw. W drugiej misce ubij żółtka z 100 g cukru na jasną masę. Następnie wlej płynne masło i ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj suche składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec ubij białka jaj z resztą cukru na sztywną pianę i ostrożnie połącz ze sobą obie masy. Wymieszaj tylko do połączenia. Przełóż ciasto do foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Następnie wyjmij z pieca, odstaw na 10 minut, wyjmij z foremki i pozwól całkowicie ostygnąć. Gotowy biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa równe blaty.
Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
W misce utrzyj serek mascarpone i odstaw. Następnie w drugiej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając cukrem pudrem. Połącz ze sobą obie masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru. Ananasa wyjmij z puszki i odsącz na sicie. Zostaw 7 plasterków do dekoracji wierzchu ciasta, a resztę pokrój w drobną kostkę. Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, by szybko nie ciemniały.
Złóż ciasto. Dolny blat ciasta nasącz 2 łyżkami syropu z ananasa i wyłóż 2-3 łyżki kremu śmietanowego. Następnie ułóż banany na zmianę z posiekanym ananasem. Przykryj drugim biszkoptem. Powtórz czynność, po czym górę oraz boki ciasta posmaruj masą. Na wierzchu ułóż plastry ananasa, zalej mocno tężejącą galaretką, a boki ciasta obsyp płatkami migdałów lub kokosa. Aby wzbogacić smak, możesz wcześniej podpiec płatki w piekarniku, by stały się złociste.
Ciasto z bananem i ananasem wstaw do lodówki na 2 godziny (lub dłużej) i serwuj zawsze schłodzone.