Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7423

Dodano:

Odsłon: 46826

Pulchne, wilgotne, szybkie , smaczne ciasto z aromatycznymi brzoskwiniami. Zapraszam :)

Składniki

  • 1i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1,5 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkigo masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • puszka brzoskwiń
  • 0,5l śmietany 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło zmiksować na puch. W drugim naczyniu zmiksować do białości jajka z cukrem, dodać do masła i dalej miksować. Dodać jogurt , sok z cytryny i mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Połówki brzoskwiń przekroić jeszcze na pół. Blachę /23x35/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto i poukładać na nim ćwiartki brzoskwiń.

  2. Piekarnik nagrzać do 180st.C i wstawić ciasto. Piec ok.1 godziny. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  3. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Śmietanę zmiksować na sztywno i cienką strużką wlewać zimną galaretkę. Wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ciasto jeszcze wstawić do lodówki do stężenia śmietany. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń