Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z borówkami, rabarbarem i kruszonką

Ciasto z borówkami, rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 251

Ciasto kruche o delikatnym smaku cytryny z rabarbarem, borówkami i waniliową kruszonką jest bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2 szkl
  • masło 20 dag
  • cukier puder 10 dag
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia
  • aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • Kruszonka
  • mąka pszenna 1 szkl
  • żółtka 2 szt
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • Pozostałe składniki
  • borówka amerykańska 2 szkl
  • rabarbar 30 dag
  • cukier 5 łyżek
  • Bułka tarta 1/3 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z borówkami, rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie


  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier waniliowy, cukier puder, żółtka, aromat i sok z cytryny, siekać do połączenia się składników. Zagnieść ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

  2. W między czasie przygotować kruszonkę. Do przesianej mąki dodać masło, posiekać, wlać żółtka, wsypać oba cukry, siekać i zrobić kruszonką.

  3. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop. wsypać obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, zagotować, osączyć, ostudzić.

  4. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny, posypać bułka tartą.

  5. Wyłożyć rabarbar i borówki posypać kruszonką.

  6. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń