Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z rabarbarem
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3761
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3761
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 2 cm i obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.