Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z rabarbarem
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 2 cm i obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.