Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z ciepłymi lodami

Ciasto z ciepłymi lodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 5337

Ciasto z ciepłymi lodami to bardzo szybkie w przygotowaniu u łatwe ciasto na zimno, które oprócz tego że błyskawicznie się robi, to jeszcze ładnie się prezentuje. Takie ciasto będzie na pewno fajnym pomysłem na deser dla dzieci dzięki ukrytej w nim niespodziance w postaci lodów. Ciasto można zrobić w dowolnej wersji smakowej dobierając odpowiednio smak jogurtu i galaretki.

Składniki

  • ok. 11 okrągłych biszkoptów
  • ok. 17 sztuk mini ciepłych lodów
  • 400g jogurtu wiśniowego
  • 200g serka waniliowego
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 0,5szkl. wydrylowanych wiśni
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z ciepłymi lodami

Przygotowanie

  1. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów. Biszkopty skropiłam trochę sokiem wiśniowym bo były jakieś twarde, ale nie jest to konieczne. Na biszkoptach dookoła tortownicy ułożyłam ciepłe lody w białej i deserowej czekoladzie na przemian żeby ładnie wyglądały w cieście. Dwie galaretki wiśniowe rozpuściłam w 2 niepełnych szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretka ostygła, zabrałam się za przygotowanie masy. Jogurt wiśniowy i serek waniliowy wyłożyłam do miski i wymieszałam aż się ładnie połączyły. Następnie cały czas mieszając trzepaczką (rózgą), wlałam powoli rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę. Mieszałam aż masa nabrała jednolitej konsystencji. Masę przelałam do tortownicy, rozprowadzając ją równo po całej blaszce. Starałam się żeby masa oblała lody. Ciasto przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki żeby stężało. W tym samym czasie przygotowałam galaretkę na wierzch, czyli trzecią galaretkę wiśniową rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Odstawiłam ją do wystygnięcia. Gdy galaretka zaczęła lekko gęstnieć wymieszałam ją z wydrylowanymi i odsączonymi z soku wiśniami i wylałam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam min. kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń