Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z Coca-Colą i kremem mascarpone.

Ciasto z Coca-Colą i kremem mascarpone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 575

Podam wam przepis na cudowne ciasto mojej wspaniałej koleżanki Agnieszki z bloga który prowadzi. Nie mogłam się oprzeć temu ciastu i go wykonałam. A że jestem noga co do ubijania śmietany dlatego trochę zmieniłam przepis a oryginalny Agnieszki jest tu : https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2018/02/ciasto-z-coca-cola-i-kremem-mascarpone. Polecam serdecznie jeśli ktoś lubi ciasta z kremem jest idealne, teraz podam przepis jak robiłam prawie wszystko jak u Agi.

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 1 kostka margaryny (użyłam tortowa),
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 pełne łyżki kakao,
  • 1 szklanka coca - cola,
  • 4 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 czubata łyżeczka sody.
  • składniki na masę według mnie :
  • 1 śmietana 30 % kubek 330 g,
  • 500 g serek mascarpone,
  • 2 śmietany śnieżka.
  • polewa :
  • 100 g margaryny,
  • 4 łyżki cukru (dałam kryształ),
  • 2 pełne łyżki kakao,
  • 4-5 łyżki coca - coli.
  • dodatkowo :
  • 1 szklanka coli (do nasączenia ciasta).
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z Coca-Colą i kremem mascarpone.

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić margarynę, cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypać kakao i wymieszać podgrzewając. Na koniec wlać colę chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia i wystudzić.

  2. Jak masa już wystygła dodać żółtka, mąkę oraz sodę i całość zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Gdy mamy już zmiksowane ciasto białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

  3. Jak już mamy ubitą pianę z białek, przełożyć do niej ciasto i lekko wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z pianą z białek. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35 * 25 ( można mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką.

  4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie ściąć lekko górę i pokruszyć ( będzie do ozdoby góry ciasta ). Ciasto przeciąć na dwa blaty.

  5. W międzyczasie ubić śmietanę 30 % ze śmietanami śnieżka, następnie dodając stopniowo po łyżce serka mascarpone zmiksować całość do połączenia się śmietany z serkiem mascarpone.

  6. Wyłożony dolny blat ciasta nasączyć przez całość colą. Położyć przygotowany krem z mascarpone i rozsmarować równo po całości. Przykryć krem drugim blatem ciasta i również go nasączyć colą.

  7. Gdy już mamy krem nakryty drugim nasączonym blatem ciasta. Przygotować polewę, wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ( nie gotować polewy ). Gorącą polewą posmarować górny blat ciasta i na nią posypać pokruszone wcześniej ciasto. Tak przygotowane wstawić do lodówki aby krem dobrze się związał.

  8. Ciasto jest przepyszne przypomina kopiec kreta a nawet słodką kanapkę z kremem. Idealnie nadaje się do kawy, dla gości oraz dla dużych i małych, dzieci tym ciastem będą zachwycone. Polecam serdecznie a Agnieszce pięknie dziękuję za wspaniały przepis.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń