Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Sezon na cukinię w pełni, więc podzielę się przepisem na ciasto z cukinią. Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiego ciasta, to polecam wypróbować przepis
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3104
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 143
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3104
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 143
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200 g). Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100 g). Do mąki dodaję cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszam.
Teraz przygotuję ciasto: Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach). Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję.
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z cukinią jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa