Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak było tym razem, zalegała mi czekolada w proszku, więc postanowiłam dodać ją do ciasta. Oczywiście ciasto proste i szybkie do zrobienia, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy łyżka, lub trzepaczka. Do tego ciasta można wykorzystać też kakao rozpuszczalne typu Nesquik. Kakao jest słodsze, więc polecam zmniejszyć ilość cukru, ale to już musicie dostosować do swojego smaku. Kiedyś robiłam takie ciasto z dodatkiem kakao Puchatek i wystarczyły 2 łyżki cukru.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 527
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 164
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 527
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 164
Składniki
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, olej i mleko. Wszystko razem wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja keksówka 31x11).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55-60 minut.
Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.