Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z czerstwego chleba"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Chleb pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop. Gruszki obierz, usuń gniazda nasiennie, pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Namoczony w mleku chleb rozdrobnij blenderem. Dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, grysik lub mąkę kukurydzianą, przestudzony tłuszcz oraz kilka kropli aromatu, starannie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone gruszki, wymieszaj łyżką.
Małą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej ciasto. Piecz ok. 60-80 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie