Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dynią i migdałami

Ciasto z dynią i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 345 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 3204

Nadszedł czas na dynię, dlatego koniecznie trzeba coś z nią upiec. Moje ciasto jest wilgotne, pachnące cynamonem, ą migdały chrupią przyjemnie między zębami. Polecam.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 szkl. puree z dyni
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. oleju kujawskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki posiekanych migdałów
  • lukier: 3 łyżki soku z cytryny+ 3/4 szkl. cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka lekko ubić mikserem. Dodać cukier, olej, puree z dyni. Nadal ubijać. Dodawać stopniowo suche składniki. Keksówkę o wymiarach 31x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Posypać posiekanymi migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń