Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dyniową galaretką i masą śmietanową

Ciasto z dyniową galaretką i masą śmietanową

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10322

Dodano:

Odsłon: 14448

Smaczne, warstwowe ciasto z dynią i śmietanką. Ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :) fajny i może nietypowy pomysł na ciasto z wykorzystaniem dyni. Ciasto jest podzielne, dobre na każdą okazję. Polecam ;-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 4
  • cukier 3/4 szkl.
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 2 op.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/3 płąskiej łyżeczki
  • Galaretka dyniowa:
  • dynia 1 kg (po obraniu)
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 pełna łyżka
  • mąka ziemniaczana 4 pełne łyżki
  • galaretka pomarańczowa 3 op.
  • Masa śmietanowa:
  • śmietanka 30 lub 36% 500 ml
  • jogurt grecki 35 dag
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier puder 4 pełne łyżki
  • żelatyna 1 i 1/2 łyzki żelatyny
  • dodatkowo: herbatniki kakaowe ok. 10 dag
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • poncz - wodą + sok z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Białka nalezy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno po 1 żółtku ciągle miksując. Dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (25 x 36cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Odrazu po wyjęciu blachy z piekarnika upuścić ją z wysokości ok. 40-50cm. Odstawic do wystudzenia.

    Masa dyniowa: Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka

  2. wlać wodę (1/2 szkl.) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

  3. Masę dyniową ponownie zagotować. W wodzie (10 łyżkach) rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującej się dyni, dokładnie rozmieszać i chwilkę pogotować. Na koniec zdjąć z ognia, dodać galaretki w proszku i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić do lekkiego tężenia.

    Biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z sokirm z cytryny), wyłożyć tężejącą masę dyniową, a na górze rozłożyć kakaowe herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 20 minut.

    Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i razem krótko zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę (wcześniej należy ją rozpuścić w gorącej wodzie - 4 łyżki) i ponownie razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na kakaowe herbatniki, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.



  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń