Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni wypróbować wszyscy miłośnicy owocowych wypieków. Ciasto jest szybkie do wykonania i zawsze się udaje. Jest to zatem doskonała opcja na wspólne pieczenie z dziećmi — nie zdążą się znudzić, a efekt ich pracy będzie bardzo smakowity!
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć jednakową temperaturę, dlatego najlepiej jest wyjąć potrzebne produkty z szafek i lodówki i zostawić na blacie w kuchni na co najmniej 2-3 godziny.
Masło i cukier utrzyj na puch, a następnie dodaj stopniowo jajka. Ciągle mieszając masę, dodaj szczyptę soli oraz olejek rumowy.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do zmiksowanego ciasta. Pamiętaj, by przed wsypaniem mąki ustawić mikser na najmniejsze obroty, dzięki czemu mąka nie będzie mocno “kurzyć”.
⅔ ciasta przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jest użyć blaszki okrągłej, czyli tzw. tortownicy o średnicy około 25 centymetrów. Ciasto upieczone w takiej formie wygląda efektownie, jeśli podajemy je na stół w całości i dopiero wówczas kroimy.
Obierz gruszki, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w ósemki. Układaj owoce na cieście wyłożonym do formy.
Pozostałą ⅓ masy wymieszaj z kakao oraz 3 łyżkami cukru i mlekiem. Kakaową masę wyłóż na gruszki. Babkę gruszkową należy piec w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 45 minut.