Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-10-2018
Przepis ten ma około 30 lat. Za każdym razem ciasto wychodzi smaczne, jabłkowe i rześkie. Nie jest za słodkie, orzechowa wkładka świetnie się łączy z jabłkami w galaretce. No i przede wszystkim: świetnie wygląda! Kolory galaretek mogą być różne, ale dla mnie najlepsze są zwykłe, sprawdzone rozwiązania. Zdaję sobie sprawę, że ciasto wymaga trochę pracy, ale przy odpowiedniej organizacji nie zajmuje dużo czasu.
Placki miodowe:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka w galaretce:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.
Masa orzechowa:
Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.
Przełożenie:
Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 64662
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 186
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 526
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 560
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 64662
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 186
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 526
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 560
Składniki
Placki miodowe: Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka w galaretce: Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.
Masa orzechowa: Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.
Przełożenie: Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe
Przepisy Desery
Desery
Mus truskawkowy
Desery
Drożdżówki ze śliwkami
Desery
Jogurtowy zawrót głowy
Desery
Ciasto kokosowe
Mus truskawkowy
Dzisiaj zapraszam prosty w przygotowaniu deser w kubeczku, składający się z z...
Odsłon: 26
Drożdżówki ze śliwkami
Puszyste i mięciutkie drożdżówki pełne śliwek i pysznej kruszonki
Odsłon: 54