Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-10-2018
Przepis ten ma około 30 lat. Za każdym razem ciasto wychodzi smaczne, jabłkowe i rześkie. Nie jest za słodkie, orzechowa wkładka świetnie się łączy z jabłkami w galaretce. No i przede wszystkim: świetnie wygląda! Kolory galaretek mogą być różne, ale dla mnie najlepsze są zwykłe, sprawdzone rozwiązania. Zdaję sobie sprawę, że ciasto wymaga trochę pracy, ale przy odpowiedniej organizacji nie zajmuje dużo czasu.
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8655
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 176
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2655
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 108
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17689
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8655
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 176
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2655
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 108
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17689
Składniki
Placki miodowe: Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka w galaretce: Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.
Masa orzechowa: Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.
Przełożenie: Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe