Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 6499

Dodano:

Odsłon: 11619

Jest przepyszne, a do tego bardzo łatwe w wykonaniu. Wyraźny smak kokosa i wanilii. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru + 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstratu waniliowego
  • 340 g jogurtu typu greckiego ( 1 duże opakowanie)
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • lukier: 11/2 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kokosem

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić o żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
    Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, kakao, olejem i jogurtem. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przelać do foremki. Wyrównać ciasto. Na wierzch wyłożyć łyżeczką przygotowaną wcześniej masę kokosową. Można ją wyrównać, bądź nie. Ja zdecydowałam się na ten drugi wariant. Dzięki temu uzyskałam po upieczeniu efekt kruszonki.
    Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń