Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 6499
Dodano: 11.11.2020
Odsłon: 11619
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić o żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, kakao, olejem i jogurtem. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przelać do foremki. Wyrównać ciasto. Na wierzch wyłożyć łyżeczką przygotowaną wcześniej masę kokosową. Można ją wyrównać, bądź nie. Ja zdecydowałam się na ten drugi wariant. Dzięki temu uzyskałam po upieczeniu efekt kruszonki.
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pycha, bardzo fajne ciasto :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Zabieram dwa kawalki :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz