Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 218

Dodano:

Odsłon: 8267

Puszyste i delikatne :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 9 szt.
  • cukier, 1,5 szkl.
  • mąka, 3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana, 3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • MASA BUDYNIOWA:
  • mleko, 3,5 szkl.
  • cukier puder, 1,5 szkl.
  • żółtka, 2 szt.
  • Mąka pszenna, 0,5 szkl.
  • skrobia ziemniaczana, 1 łyżka
  • budyń waniliowy, 1
  • margaryna, 250 g
  • Masa kokosowa:
  • wiórki kokosowe, 100 g
  • masło, 1 łyżka
  • cukier kryształ, 2 łyżki
  • Masa mleczna:
  • mleko skondensowane niesłodzone, 1 puszka
  • galaretka cytrynowa, 1 szt.
  • żelatyna, 3 łyżeczki
  • cukier puder 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z kokosem

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt przez ok. 35-40 minut w temp. 180 st. Po ostudzeniu podzielić na 3 części.

  2. Ugotować masę budyniową: w szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę oraz budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozmieszany płyn, ugotować budyń. Utrzeć margarynę z ostudzonym budyniem.

  3. Masa kokosowa: Masło rozpuścić, dodać wiórki oraz cukier,podsmażyć, ostudzić.

  4. Masa mleczna: galaretkę przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu, pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Mleko ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz galaretkę, wymieszać.

  5. Wykonanie: Na spód ciasta wyłożyć 3/4 masy budyniowej, przykryć drugim płatem ciasta, wyłożyć masę mleczną. Przykryć trzecim płatem ciasta, wyłożyć resztę masy budyniowej i masę kokosową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń