Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 6232

Dodano:

Odsłon: 4904

Polecam smaczne ciacho z aksamitnym kremem, mniamm :)

Składniki

  • Składniki na biszkopt;
  • 3 jaja 1/2 szklanki mąki płaska, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru
  • Masa budyniowa;
  • 3 szklanki mleka, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże łyżki ekstraktu z wanilii, 5 kopiatych łyżek skrobi kukurydzianej(nie mylić z mąką)
  • 2 łyżki mąki pszennej, kostka masła
  • Krakersy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. przygotuj formę 24/20

    przygotowanie biszkoptu;

    Białka zmiksować na sztywno z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, na koniec przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec 15 minut w 160*

    przygotowanie kremu budyniowego;

    Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami i wanilią.
    Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, skrobią i mąką. Mleko z makami i żółtkami wlać na gotujące mleko z cukrem. Wyjdzie budyń. Garnek nakryć folią i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Kostkę masła zmiksować i dodawać po łyżce zimnego budyniu.

    Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Na wierzch pookładać krakersy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń