Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kremem czekoladowym
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 231
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 957
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1282
Polecam na kolację.
Odsłon: 175
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 231
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 957
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1282
Polecam na kolację.
Odsłon: 175
Składniki
Przygotowanie biszkoptu
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Jak piana będzie już z cukrem sztywna dodawać po woli żółtka.
Składniki suche wymieszać razem, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche na dwa trzy razy i delikatnie mieszamy łopatką.
Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach (24X28 cm). pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu przecinamy biszkopt na dwa placki.
Przygotowanie kremu
Części mleka doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz cukier.
Jak mleko zacnie się gotować dodać czekoladę i mieszając a się dokładnie rozpuści. Jak czekolada będzie już rozpuszczona, wlewamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym.
Gotowy budyń przełożyć do zimnego naczynia i przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
Miękkie mało utrzeć do białości. Do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń.
Przygotowanie ponczu
Z wody, cukru pudru oraz soku z cytryn przygotować poncz, którym będziemy nasączać każdy placek.
Przygotowanie śmietanki
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Składanie ciasta
Biszkopt po upieczeniu przeciąć na dwa placki.
Pierwszy placek nasączyć ponczem, na to wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim plackiem. Drugi placek również nasączyć ponczem i wyłożyć na niego bitą śmietanę. Górę udekorować według uznania tartą czekoladą lub kolorowymi cukiereczkami.