Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kremem czekoladowym
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14973
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44819
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 659
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14973
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44819
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 659
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Składniki
Przygotowanie biszkoptu
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Jak piana będzie już z cukrem sztywna dodawać po woli żółtka.
Składniki suche wymieszać razem, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche na dwa trzy razy i delikatnie mieszamy łopatką.
Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach (24X28 cm). pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu przecinamy biszkopt na dwa placki.
Przygotowanie kremu
Części mleka doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz cukier.
Jak mleko zacnie się gotować dodać czekoladę i mieszając a się dokładnie rozpuści. Jak czekolada będzie już rozpuszczona, wlewamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym.
Gotowy budyń przełożyć do zimnego naczynia i przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
Miękkie mało utrzeć do białości. Do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń.
Przygotowanie ponczu
Z wody, cukru pudru oraz soku z cytryn przygotować poncz, którym będziemy nasączać każdy placek.
Przygotowanie śmietanki
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Składanie ciasta
Biszkopt po upieczeniu przeciąć na dwa placki.
Pierwszy placek nasączyć ponczem, na to wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim plackiem. Drugi placek również nasączyć ponczem i wyłożyć na niego bitą śmietanę. Górę udekorować według uznania tartą czekoladą lub kolorowymi cukiereczkami.