Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kruszonki, orzechów i jabłek

Ciasto z kruszonki, orzechów i jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 200

Ciasto z kruszonki z dodatkiem orzechów w połączeniu z jabłkami i cynamonem to pyszna szarlotka w innej wersji.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szkl
  • masło 15 dag
  • cukier 15 dag
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie 5-10 dag
  • żółtka 3 szt
  • Pozostałe składniki
  • jabłka 1 kg
  • cynamon mielony 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • masło do formy 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kruszonki, orzechów i jabłek

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić.

  2. Orzechy włoskie posiekać nożem na desce.

  3. Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą.

    Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać.

  4. Połączyć z orzechami, wyrabiać palcami do powstania pokruszonego ciasta.


  5. Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy.
    Wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki

  6. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń