Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruszonki z dodatkiem orzechów w połączeniu z jabłkami i cynamonem to pyszna szarlotka w innej wersji.
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 88
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 299
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 809
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22888
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 88
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 299
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 809
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22888
Składniki
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić.
Orzechy włoskie posiekać nożem na desce.
Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać.
Połączyć z orzechami, wyrabiać palcami do powstania pokruszonego ciasta.
Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.