Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z lekką kruszonką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 276
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 276
Składniki
Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mielone orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Gdy tylko zaczną się rumienić, przesyp je na talerzyk i pozostaw do wystudzenia. Potem wymieszaj je z mąką, 150 g cukru oraz solą i jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Dodaj jeszcze masło i wbij jajko.
Z tych wszystkich składników zagnieć kruszonkę. Odważ jej 300 g i odłóż na talerz. Pozostałą kruszonką wylep spód i brzeg formy do wysokości ok. 2 cm.
Mango umyj, miąższ odetnij od pestki, obierz i pokrój w kostkę. Twaróg utrzyj ze śmietaną, resztą cukru i drugim cukrem wanilinowym. Wbij pozostałe 4 jajka, wlej sok cytrynowy i wsyp skórkę z cytryny. Na koniec masę serową wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a także kostkami mango.
Masę rozsmaruj na spodzie w formie. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 200 °C. Orzechy laskowe posiekaj, wymieszaj z odłożoną kruszonką.
Na 25 minut przed końcem pieczenia sernik posyp kruszonką z orzechami. Ciasto oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 370 kcalŹródło: Na żywo