Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdzowe z makiem i jabłkami. Alternatywa dla makowca. Polecam warto spróbowac.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3500
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4271
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74285
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3500
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4271
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74285
Składniki
Robimy zaczyn z drożdży łyżki mąki i łyżki cukru.Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy zaczyn drożdżowy resztę cukru jajko i roztopione letnie masło. Zarabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
. Mak zaparzamy niewielką ilością gorącej wody.( nie może być rzadki.) Do przestudzonego maku dodajemy pozostale składniki . Ciasto wyrośnięte dzielimy na 2 części. wałkujemy na 2 prostokąty 15na 50 cm. Na każdy rozsmarowujemy 1/2 masy makowej. Zwijamy w rulony( jak na małe rolady) miejscem łączenia pod spód. Układamy w tortownicy ( średniej) na kształt ślimaka. Jabłka dzielimy w ósemki i przakladamy ciastow w miejscach gdzie roladki się stykają. Po upieczeniu pollewamy lukrem można posypąc skorką pomarańczową.