Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Polecam!
Forma 30 cm x 25 cm
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 489
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 489
Składniki
CIASTO Z MAKIEM Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier, a po dodaniu całego cukru, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i mak. Wymieszać. W kilku partiach dodawać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łopatką. Piec ok. 40 minut w temp. 180C. Zimne ciasto wyjąc z formy i zdjąć papier do pieczenia. Formę wyłożyć nowym papierem i ponownie umieścić w niej ciasto. KREM BUDYNIOWY Do garnka wlać 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i masło. Zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmarować na cieście makowym i na wierzchu ułożyć herbatniki. POLEWA KAKAOWA W rondelku umieścić masło, cukier puder, mleko i kakao. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Nie gotować. Po rozpuszczeniu masła i połączeniu składników, podgrzewać jeszcze kilka minut. Polewa musi zacząć gęstnieć. Gotową polewę rozsmarować na herbatnikach. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.