Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Polecam!
Forma 30 cm x 25 cm
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3677
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34205
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1516
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3677
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34205
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1516
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Składniki
CIASTO Z MAKIEM Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier, a po dodaniu całego cukru, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i mak. Wymieszać. W kilku partiach dodawać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łopatką. Piec ok. 40 minut w temp. 180C. Zimne ciasto wyjąc z formy i zdjąć papier do pieczenia. Formę wyłożyć nowym papierem i ponownie umieścić w niej ciasto. KREM BUDYNIOWY Do garnka wlać 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i masło. Zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmarować na cieście makowym i na wierzchu ułożyć herbatniki. POLEWA KAKAOWA W rondelku umieścić masło, cukier puder, mleko i kakao. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Nie gotować. Po rozpuszczeniu masła i połączeniu składników, podgrzewać jeszcze kilka minut. Polewa musi zacząć gęstnieć. Gotową polewę rozsmarować na herbatnikach. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.