Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na oleju to zawsze trochę mniej cholesterolu. A wychodzi delikatne i pulchne…
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414607
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414607
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2352
Składniki
Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia i wyspałem delikatnie do masy jajecznej. Wymieszałem powoli szpatułką.
Foremkę 24x24cm wyłożyłem papierem do pieczenia i wylałem do niej ciasto. Posypałem malinami na całej powierzchni, a ponieważ zabrakło mi malin uzupełniłem je jeżynami.
Piekłem około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Studziłem przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można odać odrobinę kurkumy i płatków owsianych, a blaszkę wysypać otrębami.
Do cukru dodałem jajka (temp. pokojowa) i ubijałem mikserem, aż otrzymałem jasną, puszystą masę. Następnie delikatnie dolewałem olej i aromat ciągle mieszając.