Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam je zainspirowana przepisem pani Marysi (marysia11082). Ciasto jest nieziemskie w smaku, najlepsze chałwowe ciasto jakie jadłam. Polecam.
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodajemy budyń czekoladowy i mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt kroimy poziomo na połowę
Masa: Dwie szklanki mleka łączymy z pokruszoną na kawałki chałwą, podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy.
Budyń śmietankowy mieszamy z mąką ziemniaczaną, połączone składniki wsypujemy do szklanki zimnego mleka, które nam zostało. Budyń ucieramy z mlekiem tak, aby nie
było grudek i powstała jednolita zawiesina. Jeżeli chałwa jest już rozpuszczona i mleko zaczyna delikatnie wrzeć, wlewamy zawiesinę i całość energicznie mieszamy, aż
masa zgęstnieje i powstanie dość gęsty budyń. Podgrzewamy go przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, pilnujemy aby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy, aż powstanie jednolity krem.
Przygotowany krem dzielimy w stosunku 2/3: 1/3. Większą częścią masy przekładamy ciasto, pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy pokruszoną chałwą
i zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego.
Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku c...
Odsłon: 564
Przepis dnia
Z racji, że chałwę bardzo lubię a i serniki też, zrobiłam tym razem sernik ch...
Odsłon: 21056
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4442
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 179
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 157
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 195
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 181
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4442
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 179
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 157
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 195
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 181
Składniki
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodajemy budyń czekoladowy i mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt kroimy poziomo na połowę
Masa: Dwie szklanki mleka łączymy z pokruszoną na kawałki chałwą, podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Budyń śmietankowy mieszamy z mąką ziemniaczaną, połączone składniki wsypujemy do szklanki zimnego mleka, które nam zostało. Budyń ucieramy z mlekiem tak, aby nie było grudek i powstała jednolita zawiesina. Jeżeli chałwa jest już rozpuszczona i mleko zaczyna delikatnie wrzeć, wlewamy zawiesinę i całość energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie dość gęsty budyń. Podgrzewamy go przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, pilnujemy aby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy, aż powstanie jednolity krem. Przygotowany krem dzielimy w stosunku 2/3: 1/3. Większą częścią masy przekładamy ciasto, pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy pokruszoną chałwą i zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 179
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 211