Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam je zainspirowana przepisem pani Marysi (marysia11082). Ciasto jest nieziemskie w smaku, najlepsze chałwowe ciasto jakie jadłam. Polecam.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3751
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2106
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5547
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5568
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3751
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2106
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5547
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5568
Składniki
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodajemy budyń czekoladowy i mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt kroimy poziomo na połowę
Masa: Dwie szklanki mleka łączymy z pokruszoną na kawałki chałwą, podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Budyń śmietankowy mieszamy z mąką ziemniaczaną, połączone składniki wsypujemy do szklanki zimnego mleka, które nam zostało. Budyń ucieramy z mlekiem tak, aby nie było grudek i powstała jednolita zawiesina. Jeżeli chałwa jest już rozpuszczona i mleko zaczyna delikatnie wrzeć, wlewamy zawiesinę i całość energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie dość gęsty budyń. Podgrzewamy go przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, pilnujemy aby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy, aż powstanie jednolity krem. Przygotowany krem dzielimy w stosunku 2/3: 1/3. Większą częścią masy przekładamy ciasto, pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy pokruszoną chałwą i zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego.