Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką

Ciasto z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 22863

Biszkopt z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką to wyśmienity pomysł na deser, idealny na domowe przyjęcia, genialne ciasto w sam raz na weekend dla wszystkich łasuchów słodkości. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców. 

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan – fixu
  • 600 g mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy.

  2. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.
    Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aż dokładnie stężeje.

  3. Odmrożone truskawki przekładamy do miski i miksujemy je blenderem do otrzymania jednolitego musu. Mus przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do musu wsypujemy galaretki i wszystko razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Wystudzony mus wstawiamy na chwilę do lodówki aby masa lekko stężała.
    Lekko tężejący mus truskawkowy przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie go rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń