Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 409 Ocena: 2060

Dodano:

Odsłon: 1422

Kruche , rozpływające się w ustach ciasto ze świeżymi owocami, skusi każdego.

Składniki

  • Morele - 50 dag
  • Mąka tortowa - 3 szklanki
  • Masło - 200 g
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki + 3 łyżki do budyniu
  • Budyń śmietankowy - 40 g - 2 szt.
  • Mleko - 3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z morelami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka, żółtka oddzielić od białek. W naczyniu umieścić żółtka dodawać po trochu cukier i masło i ucierać do wyczerpania składników. Dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem i szybko zagnieść ciasto , nie wygniatać zbyt długo , bo ciasto będzie twarde.

  2. Ciasto podzielić na połowę , jedną schłodzić w lodówce a drugą zamrozić około 1 godz. Morele umyć , podzielić na połowę, usunąć pestki. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do garnka wlać 2 szklanki mleka dodać 3 łyżki cukru, w pozostałym mleku rozpuścić budyń.

  3. Mleko zagotować , dodać rozpuszczony budyń i jeszcze raz zagotować. Schłodzone ciasto rozwałkować , włożyć do blaszki, wlać ugotowany budyń a w niego powciskać morele.

  4. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i wyłożyć na morele. Na wierzch utrzeć zamrożone ciasto.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia.

  6. Wystudzone podzielić na porcje, wierzch jak kto lubi można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń