Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche , rozpływające się w ustach ciasto ze świeżymi owocami, skusi każdego.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3585
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 857
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3585
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 857
Składniki
Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka, żółtka oddzielić od białek. W naczyniu umieścić żółtka dodawać po trochu cukier i masło i ucierać do wyczerpania składników. Dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem i szybko zagnieść ciasto , nie wygniatać zbyt długo , bo ciasto będzie twarde.
Ciasto podzielić na połowę , jedną schłodzić w lodówce a drugą zamrozić około 1 godz. Morele umyć , podzielić na połowę, usunąć pestki. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do garnka wlać 2 szklanki mleka dodać 3 łyżki cukru, w pozostałym mleku rozpuścić budyń.
Mleko zagotować , dodać rozpuszczony budyń i jeszcze raz zagotować. Schłodzone ciasto rozwałkować , włożyć do blaszki, wlać ugotowany budyń a w niego powciskać morele.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i wyłożyć na morele. Na wierzch utrzeć zamrożone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia.
Wystudzone podzielić na porcje, wierzch jak kto lubi można posypać cukrem pudrem.