Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z musem owocowym jest efektowne, bardzo smaczne i orzeźwiające. Mus można przygotować z różnych owoców miękkich.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 158
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 256
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 158
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 256
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek). Wsypać galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Do drugiego garnka wsypać truskawki bez szypułek, wlać 700 ml wody, gotować 3-4 minuty. Dodać galaretki truskawkowe, wymieszać.
Zmiksować, pozostawić w chłodnym miejscu. 3 szkl mleka zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną. Doprawić do smaku odrobiną aromatu cytrynowego, oziębić w lodówce.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub kwadratową tortownicę o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Na zimny biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, odłożyć do lodówki.
Następnie wyłożyć tężejące mleko i znów odłożyć do lodówki.
Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy.
Posypać pokruszonymi biszkoptami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.