Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z musem owocowym

Ciasto z musem owocowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 292

Ciasto z musem owocowym jest efektowne, bardzo smaczne i orzeźwiające. Mus można przygotować z różnych owoców miękkich.

Składniki

  • Ciasto
  • jajka 2 szt
  • białka 3 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka tortowa 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • Pozostałe składniki
  • jabłka 1/2 kg
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • truskawki 1/2 kg
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • mleko 3 szkl
  • żelatyna spożywcza 5 łyżeczek
  • cukier 2 łyżki
  • biszkopty okrągłe 3 szt
  • aromat cytrynowy do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z musem owocowym

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek). Wsypać galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.

  2. Do drugiego garnka wsypać truskawki bez szypułek, wlać 700 ml wody, gotować 3-4 minuty. Dodać galaretki truskawkowe, wymieszać.


  3. Zmiksować, pozostawić w chłodnym miejscu.

    3 szkl mleka zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną. Doprawić do smaku odrobiną aromatu cytrynowego, oziębić w lodówce.

  4. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub kwadratową tortownicę o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

    Na zimny biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, odłożyć do lodówki.

  5. Następnie wyłożyć tężejące mleko i znów odłożyć do lodówki.

  6. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy.

  7. Posypać pokruszonymi biszkoptami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń