Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z orzechami i śliwkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Mąkę przesiej z solą, wymieszaj z cukrem. Schłodzone masło potnij na kawałki. Połącz z mąką i żółtkami. Zagnieć. Jeśli nie łączą się, dodaj śmietanę. Ciasto podziel na trzy części, zapakuj oddzielnie i schładzaj przez 30 minut.
Dwiema częściami ciasta wyłóż foremkę do tarty lub inną okrągłą formę. Ponakłuwaj i piecz w 180oC przez 10 minut. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Miód wymieszaj z orzechami i rozsmaruj na cieście. Rozłóż owoce, posyp cukrem.
Trzecią część ciasta rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej na cienki placek. Pokrój go na wąskie paski. Ułóż je na śliwkach na wzór kratki. Posmaruj jajkiem rozmąconym z wodą. Piecz ok. 30 minut w 170oC (do zrumienienia).Źródło: Naj