Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1526

Dodano:

Odsłon: 1846

Niby to zwykle ciasto z owocami i kruszonką, ale czasem, takie ciasta są najlepsze. Latem robię je, dość często i z różnymi owocami. Tym razem, zrobiłam z winogronem, akurat miałam takie słodkie, bez pestek. Szybko i łatwo się robi. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Nawet, jeśli nie jest mistrzem wypieków.

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z owocami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
    Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
    Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej
    bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut.
    W międzyczasie z podanych składników zrobić kruszonkę.

    Po 30 minutach wyciągać ciasto z piekarnika, (nie wyłączać go) i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.

  3. Gotowe ciasto zostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń